Tuesday 13 May 2025
Αντίβαρο
Αιγαίο Ανδρέας Σταλίδης

Χάρτης Θαλάσσιου Χωρικού Σχεδιασμού της κυβέρνησης. Ταύτιση 6 μιλίων με ΘΧΣ στην ανατολική γραμμή.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2025, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δημοσιεύσει έναν χάρτη που τον ονομάζει «Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού». (δείτε τον εδώ από του υπουργείο εξωτερικών)

  • Διότι η ελληνική κυβέρνηση ΔΕΝ συμμορφώθηκε με την οδηγία 2014/89/ΕΕ που έδινε προθεσμία ως τις 31/3/2021 για να το πράξει. (δείτε την εδώ)
  • και διότι η ελληνική κυβέρνηση παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο τελεσιδίκησε στις 27/2/2025 (πριν ενάμιση μήνα) με την υπόθεση C-128/24. (δείτε την εδώ)
Το δικαστήριο απέρριψε το ελληνικό επιχείρημα και λέει ότι «η υποχρέωση συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν μπορεί να αναστέλλεται λόγω διμερών διαπραγματεύσεων και ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους ανεξαρτήτως εσωτερικών ή εξωτερικών παραγόντων».
Δηλαδή, ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ.
Ταυτόχρονα, επέβαλλε στην Ελλάδα πρόστιμο για κάθε ημέρα που περνάει από τότε.
Τι δείχνει έχει αυτός ο χάρτης:

Αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είχαμε ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ όσοι λέγαμε ότι στη Συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο η Ελλάδα δέχθηκε μειωμένη επήρεια, και συγκεκριμένα -10% στην Κρήτη και -30% στην Κάσο, ως προεξάρχουσα της τριάδας νησιών Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος. Το τμήμα που μας πήρε η Αίγυπτος είναι από τη μπλε γραμμή μέχρι τη νοητή κόκκινη γραμμή που θα ακολουθούσε τη μέση γραμμή οριοθέτησης. (στα σχόλια θα βρείτε σχετικά άρθρα μου από εκείνη την περίοδο)
(Επαναδιατυπώνω αυτό το σημείο)
Σε όλη την ανατολική γραμμή από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελλόριζο γύρω από τα νησιά, δείχνει να ταυτίζει τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων (καφέ γραμμή) με τα όρια του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (διακεκομμένη κόκκινη γραμμή), ακόμα και σε περιοχές που υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη επέκταση μέχρι τη μέση γραμμή. Υπάρχουν διαφορές δηλαδή σε αυτές τις περιοχές με τον χάρτη «της Σεβίλλης» που δημοσίευσε προ μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, η εκκρεμότητα των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων παραμένει και στα υπόλοιπα νησιά.
Ο ΘΧΣ δεν αποτελεί ανακήρυξη ΑΟΖ. Αυτό το βήμα πρέπει να ακολουθήσει, ώστε να ολοκληρωθεί. Το θετικό του χάρτη είναι ότι ακουμπάει στην οριοθετημένη ΑΟΖ της Κύπρου, όμως αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα με ανακήρυξη ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου, ώστε να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα.
Το ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν δέχονται αυτόν τον Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό ως αρκετό για να σταματήσει το πρόστιμο που πληρώνει η Ελλάδα, και από κει και πέρα, αν είμαστε ικανοποιημένη από τη διαφαινόμενη απεμπόληση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων στην ανατολική γραμμή του Αιγαίου.

Ακολουθεί ο χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σύγκριση.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.